Skype button disabled
Bejárat > Hírek > Forradalom és Szabadságharc Jármi Hősei emlékére állított emlékmű

Forradalom és Szabadságharc Jármi Hősei emlékére állított emlékmű

2017. május 17.

Forradalom és Szabadságharc Jármi Hősei emlékére állított emlékmű avatása

Mint ismeretes az emlékművet 2008-ban az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Szabolcs- Szatmár -Bereg Megyei Önkormányzat összefogásával valósítottuk meg.

2016-ban pályázati kiírás jelent meg az 1956-os Emlékbizottság megbízásából, melyet a Közép – és Kelet –európai Történelem és Társadalom Kutatásért  Közalapítvány írt ki. Az  1956-os forradalmat és szabadságharcot valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító úgynevezett ’ Büszkeségpontok” létrehozása volt a fő célja az emlékbizottságnak a pályázat kiírásával. Továbbá célja volt az is, hogy hozzájáruljon a társadalmi emlékezet ébrentartásához, a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez.

A támogatott tevékenységek között szerepelt meglévő emlékmű felújítása. A maximálisan elnyerhető támogatás 2.500.000 Ft volt. 2016 decemberében kezdődött el a projekt előkészítése. A pályázat összeállítását a Pámen Iroda Kft végezte -

A maximális összegre adtunk be támogatást, úgy gondoltuk, hogy amennyiben lesz lehetőségünk az emlékmű környezetét is szeretnénk átalakítani.  Az elnyert támogatás 400.000 Ft-volt, az önerő része 10%. Ebből az összegből csak az emlékmű felújítása és a hozzá tartozó zászlótartók készítése valósulhatott meg. A felújítás során megtörtént az emlékmű tisztítása, a kalaplemez utólagos csapadékvíz elvezetése, felületkezelés műgyanta alapú lábazati gyöngyvakolattal, megadott paramétereknek megfelelő  tájékoztató tábla került az oldalfalra és készült két darab négy méter magas, lehajtható zászlórúd.  A kivitelezést a Szanus 94 Építőipari Kft határidőre elvégezte.

Köszönjük minden közreműködő munkáját. Örülünk a támogatásnak, hiszen az emlékmű a település központi részén megújulhatott, kibővült a zászlótartókkal és felkerült a település zászlaja is az egyik zászlórúdra. A környezetét a közfoglalkoztatott program keretében továbbra is széppé tudjuk tenni, gondozzuk-ápoljuk a virágokat. Úgy gondolom egy kedves szép szigete ez a hely településüknek.

Győrfiné Papp Judit polgármester

Sajtóanyag (117)

Zsolt Hírek

Hozzászólások lezárva